Tips från elektrikern – viktigt att tänka på vid badrumsrenovering

Att renovera badrummet innebär att du måste ta många beslut redan innan du kommer igång. Många saker kanske du inte ens har tänkt på, men de kan bli svåra att få till om du inte redan vid början av arbetet har funderat ut om du vill satsa på dem eller inte. Vill du ha golvvärme i badrummet? Vilken typ av belysning vill du ha, vart ska strömbrytarna sitta, och hur många eluttag vill du ha vid handfatet? Detta är inte det första som dyker upp, det är lätt att fastna i designen på klinkers och duschkabin, men elen i badrummet är stommen som du måste ha koll på innan du kan fylla på med allt annat.

Ha en plan för elen redan från början

Alla duktiga elektriker kan gå in i ett tomt rum och peka ut vart de bästa ställena för olika uttag och strömbrytare är, så se till att ta kontakt med en elektriker redan innan du kommer igång med renoveringen. Var noga med att tänka över alla funktionerna du vill komma åt i rummet, du kanske vill kunna använda både hårtorken och rakapparaten samtidigt som du laddar eltandborsten vid handfatet, eller så kanske du vill ha en inbyggd fläkt i ena hörnet – allt det här behöver du ha en plan för innan du kan börja gå in på andra detaljer.

Jobba lugnt och metodiskt för att fixa drömrummet

Allt som har med el att göra tål att tänkas på en omgång extra, och detta är speciellt viktigt när det kommer till badrummet. Hur du vill att slutresultatet ska bli styrs ganska mycket av vilka förutsättningar du har för olika elinstallationer, så se till att ha koll på dessa innan du börjar jobba med något annat. Gå igenom rummets alla funktioner och notera alla uttag, strömbrytare och inbyggda lampor som finns i drömupplägget – då kan du få med dem i verkligheten också.  

Tips från elektrikern – viktigt att tänka på vid köksrenovering

Att renovera ett kök är ett stort åtagande, och det kan lätt bli en mardröm ifall man kommer igång på fel sätt. Att få elen rätt i köket är en stor del av att få rummet att fungera, och det är bra att rådfråga en elektriker redan innan du drar igång med renoveringen. Det är bra om du tidigt har koll på vilka restriktioner som finns för din renovering med tanke på elinstallationer, så att du inte hamnar i en situation där allt är färdigt, förutom rör till fläkten eller uttag till kylskåpet.

Försök inte göra allting själv

Det kan kännas lockande att ta itu med allt arbete själv när det kommer till renovering, mycket för att det kan bli dyrt att anlita en licensierad elektriker för att dra dina kablar och fixa dina uttag – men faktum är att det kommer kosta dig mer att behöva göra jobbet två gånger. En bra elektriker kan följa med dig hela vägen, och kan dessutom påminna dig om saker du glömt bort eller räknat med. Detta kan vara allt från att installera rätt uttag på rätt plats till att dra elen rätt och installera dina vitvaror. Kom ihåg att be elektrikern kolla över din elsäkerhet innan ni börjar renovera, så att den håller standarden.

Få igång ett samarbete snabbt för ett bättre resultat

Du kan vinna mycket på att engagera en elektriker tidigt i processen, detta kommer göra din renovering både snabbare och snyggare. Det är viktigt att inte försöka ge sig på alla installationer själv, i alla fall inte innan du kollat om det är säkert att köra på utan licens först. Dra dig inte för att kontakta en elektriker redan innan jobbet kommer igång för att få en bild av hur stort el-arbetet kommer bli under renoveringen, ju tidigare de kommer med, desto bättre.

El är ingenting som får slarvas med

Det kan ibland kännas som en onödig utgift att anlita en elektriker för att fixa enklare fel i hemmet, och ibland är det faktiskt så, men oftast kan du faktiskt undvika mycket strul genom att låta en professionell hantverkare ta tag i problemet. El är ingenting som ska hanteras ovarsamt, och det kan ibland vara bättre att rådfråga ett proffs innan du ger dig in i lagandet. Ta alltid reda på vad som gäller när du ska fixa ett fel eller installera en ny elprodukt i hemmet, och var noga med att inte göra mer än vad som rekommenderas säkert.

Ta alltid det jordsäkra före det osäkra

Det första du bör göra när du flyttar till ett nytt hem, eller ska installera en ny elprodukt i ditt nuvarande boende, är att göra en så kallad elbesiktning. Detta betyder att du låter en besiktningsman gå igenom bostaden för att kontrollera hur säkert det är ur elsynpunkt. Be dem titta efter jordfelsbrytare – om det inte finns någon sådan är en installering av en sådan det första steget till att göra ditt hem säkrare. Var noga med att hålla dig uppdaterad på elsäkerheten i ditt hem, det är viktigt att du har koll.

Vänta inte med att vända dig till proffsen

Att behandla el med varsamhet är viktigt för alla, och särskilt om du ska installera nytt eller flytta till ett nytt hem behöver du undersöka hur elen fungerar i just din bostad – och hur du kan göra den säkrare. Se till att alltid ha en jordfelsbrytare, läs på lite om vad du som lekman kan göra själv och vad som behövs göras av ett proffs och var inte rädd för att rådfråga någon om du känner dig osäker, det är alltid bra att fråga en gång extra så att du kan känna dig säker på att hantera elen i ditt hem utan slarv.